Hem Vanliga frågor
Vanliga frågor

I Nätverket är vi måna om att lyfta på varje sten, och ge sakliga svar på alla relevanta frågor som rör kommunbildningen och den kommunala servicen i en framtida Torslanda kommun.

Följande är frågor som Nätverket redan har fått, antingen på mail, när vi träffar människor på gator och torg. Har du fler frågor, välkommen att kontakta nätverket på Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den , så svarar vi så snart det bara går.Hur blir det med ekonomin?

Svar: Vi kommer att ha större inflytande på vår ekonomi, jämfört med att vara en stadsdel i Göteborgs Stad.

Som egen kommun bestämmer våra egna lokalpolitiker själva vad vi vill lägga resurserna på och de har möjlighet att ändra den kommunala skatten, både upp och ned efter behov.

Istället för fördelningsmodellen som råder mellan Göteborgs stadsdelar, kan vi bestämma de ekonomiska ramarna sjäva, och kommunen kommer att vara del av den nationella fördelningsmodellen mellan Sveriges kommuner.

 
Vad händer med Volvo och hamnen?

Svar: Alla Göteborgs hamns anläggningar kommer att ligga i Göteborg. Kommungränsen kommer sannolikt att gå genom Torsvikens Natura 2000-område.

 

En del av Volvo Torslandaverkens anläggningar ligger tekniskt sett inom Torslanda församling. Men eftersom det inte bor några människor i det området så borde Volvo själva få bestämma på vilken sida kommungränsen dom vill vara. Företag betalar ingen kommunalskatt så det har ingen som helst ekonomisk betydelse.

 
Vad avgör Regeringens beslut?

Svar: Indelningslagen från 1979 reglerar kommunbildningen.

Frågor att ta hänsyn till är:

  • Kan vi? Finns förutsättningarna?
  • Vill vi? Vår lokalbefolknings inställning?
  • Skapar det olägenhet för moderkommunen Göteborg?

Den opartiska utredningen som genomfördes av kommunförbundet gav ett tydligt besked om att förutsättningarna finns i Torslanda.

Genom folkomröstningen har torslandaborna sagt att andelen för egen kommun är 66%. Göteborg har inte angivit några relevanta skäl mot en delning.

Att Göteborg bara säger nej räcker inte enligt lagen. Senaste gången, 5 nov 2009, utföll dessutom omröstningen i kommunfullmäktige helt jämt 40-40, så det går egentligen inte ens att hävda att det finns en politisk majoritet mot Torslanda.

Även om indelningslagen reglerar kommundelningar har det genom åren visat sig att vilken regering som sitter påverkar utfallet, speciellt då moderkommunen varit negativ.

 
Blir det inte svårt att vara egen kommun?

Svar: 13 nya kommuner har bildats sedan 1979 då det blev möjligt enligt lagen. Nykvarn och Knivsta är de senaste så det finns flera goda exempel för att bygga upp förvaltning etc.

Dessutom:

  • mycket av kommunal verksamhet finns redan i Torslanda
  • den ekonomiska regleringen görs av en erfaren utredningsman
  • vi har 1 år på oss att bygga upp förvaltning mm från det att kommunen bildas

Det skall även nämnas att Torslanda blir en medelstor kommun med ca 25000 invånare. Det är Göteborg med mer än 500 000 invånare* som avviker från det normala för vad som är en normal kommun.

Naturligtvis väntar mycket arbete, men det är vår möjlighet att skapa vår framtid och lösa våra problem.

 

*) SCB 2008

 
Vem fattar beslutet om att bilda Torslanda kommun?

Svar: Det gör regeringen. Regeringen frågar olika instanser och låter utföra en grundlig utredning.

Den förrra utredningen kom fram till att Torslanda skulle klara sig bra som egen kommun, utan negativ påverkan på moderkommunen.

 
Vad säger de lokala politikerna i frågan?

Svar: Kommunbildningen har starkt stöd hos de lokala politikerna. Läs artikel i Torslanda Tidningen. Klicka här (öppnas som pdf i nytt fönster).

 
«FörstaFöregående1234NästaSista»

Sida 4 av 4